Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΣΥΝΤΑΓΕΣ











4 σχόλια:

  1. ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΛΟΔΗΜΟΥ
    ΤΗΛ 27510-81347
    Δ.Δ. ΑΝΔΡΙΤΣΑΣ
    ΔΗΜΟΥ ΛΕΡΝΑΣ

    ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

    Τα μανιτάρια συνδυάζουν πάρα πολλές θρεπτικές ιδιότητες, χωρίς τον κίνδυνο πάχους. Η μέση σύνθεση των καλλιεργούμενων μανιταριών είναι : πρωτεΐνες 4%, υδατάνθρακες 5%, λίπος 0,5%, ανόργανα στοιχεία 1%, κυτταρίνη 1% και νερό 88,5%. Περιέχουν βιταμίνη C, είναι πλούσια σε βιταμίνες B (ριβοφλαβίνη, θιαμίνη, πυριδοξίνη, φολικό οξύ και χολίνη). Το φολικό οξύ που περιέχεται στα μανιτάρια συναντάτε σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ότι στα νεφρά, συκώτι και σπανάκι. Η βιταμίνη Β3 (νιασίνη) έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική σε άρρωστους με ψηλό επίπεδο χοληστερίνης

    Τα μανιτάρια εφοδιάζουν τον άνθρωπο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία πρωτεϊνών και λευκωμάτων που μετά από υδρόλυση παράγουν αμινοξέα καλής ποιότητας (αγρινίνη, τρυπτοδάνη, λυσίνη, μεθιονίνη κλπ) που συναντιόνται και στο κρέας. Μπορεί δηλαδή το μανιτάρι κατά μία άποψη, να θεωρηθεί κρέας χωρίς κόκαλα, λίπος και ορμόνες.

    Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μανιτάρι είναι μια υγιεινότατη τροφή, η σπατάλη από τη χρήση του μηδενική, αφού δεν πετιέται τίποτα, έχει πάρα πολλές ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό και μπορεί να φαγωθεί χωρίς κανένα κίνδυνο πάχους, αφού η περιεκτικότητα του σε θερμίδες είναι στις 190/κιλό

    ΧΩΡΙΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
    Ε. ΚΑΛΟΔΗΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόσκληση


    Τα «ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΛΟΔΗΜΟΥ»

    Ανδρίτσα Αργολίδος

    σας προσκαλούν το

    Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

    στις 8 το απόγευμα

    στη Βελανιδιά

    στη «Γιορτή Μανιταριού»

    Η γιορτή θα είναι πλαισιωμένη μουσικά και χορευτικά από την «Ελληνική Παράδοση Άργους».


    Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα προσφερθούν εδέσματα από συνταγές μανιταριών Πλευρώτους και κρασί δωρεάν .

    Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΤΑΓΕΣ:

    ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ ΣΤΥΦΑΔΟ
    • 2Κg μανιτάρια πλευρώτους
    • 2 ½ κιλά κρεμμύδια μικρά
    • 1 κρεμμύδι ξηρό μεγάλο
    • 1 φλυτζάνι λάδι
    • 1 φύλλο δάφνης
    • 1 φλυτζάνι ξύδι
    • 2 κονσέρβες τοματάκι
    • 3 σκελίδες σκόρδο
    • 4-5 μπαλάκια μπαχάρι
    • αλάτι, πιπέρι

    -Κόβετε σε λωρίδες τα μανιτάρια πλευρώτους.
    -Από βραδύς μπορείτε εάν θέλετε να βάλετε σε μία λεκάνη με νερό τα κρεμμυδάκια και την άλλη μέρα να τα ξεφλουδίσετε εύκολα και χωρίς δάκρυα...
    -Βάζετε σε μία κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνετε τα κρεμμυδάκια.
    -Αφού πάρουν δυο τρείς βράσεις τα βγάζετε.
    -Βάζετε το λάδι στην κατσαρόλα αφού πετάξετε το νερό και όταν κάψει, προσθέτετε το ξηρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα μανιτάρια πλευρώτους και τα σωτάρετε.
    -Προσθέστε την τομάτα, το ξύδι και το αλατοπίπερο.
    - Προσθέστε τα κρεμμυδάκια.
    -Προσθέτετε τη δάφνη, το μπαχάρι και το σκόρδο και ανακατεύετε.
    -Προσθέτετε ένα ποτήρι νερό και αφήνετε να σιγοβράσουν.
    -Σκεπάζετε την κατσαρόλα, την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου και να μείνει με την σάλτσα του.


    ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ ΓΙΑΧΝΙ

    • 1Kg μανιτάρια πλευρώτους
    • 10 μεγάλες πατάτες κομμένες σε χοντρά ακανόνιστα κομμάτια
    • 1 φλυτζάνι λάδι
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1 κονσέρβα τοματάκι
    • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
    • αλάτι και πιπέρι

    -Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει.
    -Προσθέτετε και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι.
    -Προσθέτετε και τα μανιτάρια πλευρώτους.
    -Αλατοπιπερώνετε.
    -Προσθέτετε την ντομάτα και αφήνετε να βράσει.
    -Προσθέτετε τις πατάτες και 1 ποτήρι νερό.
    -Προσθέτετε το σκόρδο και τον μαίντανό.
    -Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσει.


    ΜΑΝΙΤΑΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ

    • 1/2 Kg μανιτάρια πλευρώτους
    • 3 κουταλάκια σόδα
    • 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
    • αλεύρι
    • 1 αυγό
    • αλάτι, πιπέρι, βασιλικό
    • λάδι για τηγάνισμα

    -Σε ένα μπώλ ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια , το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και βασιλικό.
    -Ανακατεύετε πολύ καλά να γίνουν μία ζύμη και πλάθετε τους κεφτέδες .
    -Τους βουτάτε σε αυγό και μετά σε αλεύρι.
    -Τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά.

    ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ ΦΡΙΚΑΣΕ

    • 1Kg μανιτάρια πλευρώτους
    • 1 φλυτζάνι λάδι
    • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
    • 2 μαρούλια ψιλοκομμένα
    • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
    • 1/2 ματσάκι φύλλα μάραθο
    • 1/2 ματσάκι άνιθο
    • αλάτι και πιπέρι
    • 3 αυγά
    • 1 λεμόνι

    -Κόβετε τα μανιτάρια σε μερίδες .
    -Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει.
    -Τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια.
    -Ρίχνετε τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζετε.
    -Προσθέτετε 2 φλυτζάνια νερό, το μάραθο, το μαρούλι και τον άνιθο .
    -Αλατοπιπερώνετε.
    -Αφήνετε να βράσουν 1 ώρα περίπου.
    -Μόλις είναι έτοιμα κλείνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο .
    -Χωρίζετε τους κρόκους απο τ ασπράδια .
    -Στίβετε το λεμόνι .
    -Χτυπάτε τους κρόκους .
    -Χτυπάτε τ΄ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα .
    -Ρίχνετε τους κρόκους στην μαρέγκα .
    -Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού .
    -Προσθέτετε λίγο λίγο το ζουμί από την κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς να μην κόψει το αυγό .
    -Γυρίζετε το μίγμα στην κατσαρόλα -Κουνάτε την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΛΕΥΡΩΤΟΥΣ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

    Υλικά:
    • 500gr μανιτάρια πλευρώτους
    • 1 φλιτζάνι λάδι
    • 2 μαρούλια ψιλοκομμένα
    • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
    • 1 ματσάκι άνηθο
    • αλάτι και πιπέρι
    • 2 αυγά
    • 1 λεμόνι

    Εκτέλεση:
    -Κόβετε τα μανιτάρια σε λωρίδες .
    -Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει.
    -Τσιγαρίζετε τα μανιτάρια με τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
    -Προσθέτετε το μαρούλι και τον άνηθο και 2 φλιτζάνια νερό (να καλυφθούν τα υλικά).
    -Αλατοπιπερώνετε.
    -Αφήνετε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου σε μέτρια θερμοκρασία.
    -Μόλις είναι έτοιμα κλείνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο .
    -Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια .
    -Στύβετε το λεμόνι .
    -Χτυπάτε τους κρόκους .
    -Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαλακή μαρέγκα .
    -Ρίχνετε τους κρόκους στην μαρέγκα .
    -Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού .
    -Προσθέτετε σιγά-σιγά το ζουμί από την κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το αυγό.
    - Κουνάτε την κατσαρόλα να πάει το αυγολέμονο παντού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή